De schat lag 18 eeuwen te wachten in de modder

Uit de oude doos.

Detectors aan – hé, dat zijn 169 Romeinse muntjes

De schat lag 18 eeuwen te wachten in de modder

AMERSFOORT Soms vinden ze slechts een dasspeldje, maar met 169 Romeinse munten kwam een droom uit voor Leo Fluit (62) en Ron de Vries (55). Hun schat, de grootste muntenvondst ooit in Nederland, ligt nu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Wie weet

Eigenlijk rijden ze die woensdag, 2 april, naar een boomgaard bij Ommeren om ringetjes en munten te zoeken. Bij het bordje ‘Welkom in Buren valt Leo’s oog op een weiland. ‘Wie weet’, denkt hij.

De buurmannen zetten de auto aan de kant vragen toestemming, en stappen het gras op. Het blijkt de keuze van de eeuw. In een uitgebaggerde sloot liggen muntjes. Leo vindt er één. Dan twee. Een paar seconden later nog één. Ron was zo’n 300 meter verderop in het weiland, memoreert hij thuis in Amersfoort.

Ik gebaarde hevig

“Ik gebaarde hevig. Tegen de tijd dat hij bij mij was, had ik al dertig muntjes boven.” Dat worden er na nog geen half uur zoeken en graven 169. “Zo’n makkelijke vondst doe je zelden.”

En zo’n kostbare ook niet, later. Zoals altijd geven de buur. mannen hun vondst op bij de archeologische Dienst. Die stuurt ze naar de Nederlandse Bank. Daar vallen kenners van hun stoel: dit is waarschijnlijk de grootste Romeins muntschat uit de derde eeuw ooit in Nederland gevonden. De bank koopt de schat. De munten zin tot eind maart te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hoeveel geld de twee hebben gekregen, mogen ze niet zeggen. “Ja, we kunnen ervan op vakantie,” zegt Ron. “maar geen wereldreis. Dat is weleens lastig, iedereen denkt dat we nu schathemeltje rijk zijn. Nou, ik woon nog steeds in het huis dat ik 25 jaar geleden kocht. En werk met dezelfde metaaldetector.

Met een eurocentje zijn we ook blij

Ze blijven nuchter, Ron en Leo. We vinden het gewoon leuk om rond te lopen met de metaaldetector, en te kijken wat we vinden. Daar krijg je een ‘kick’ van. Het gaat niet om de waarde. Met een eurocentje zijn we ook blij.” Van hun grootste vondst ooit rest niets dan een herinnering. Of toch, Leo? “Natuurlijk hebben we er zelf een paar gehouden. Niet stiekem hoor, de bank weet ervan. En de boer in Buren heeft er ook een paar. Hij hoefde niets, maar dát kun je zo’n man niet aandoen.

 

Muntschat van 48 gouden munten gevonden in Loppersum

Muntschat van 48 gouden munten

Bij werkzaamheden in het centrum van Loppersum zijn 48 gouden munten uit de 16e eeuw gevonden. Burgemeester Rodenboog van de gemeente Loppersum zegt: ‘Dit is cultuur met de hoofdletter C.’

 

Ontdekking

De muntschat is in september 2016 gevonden tijdens rioolwerkzaamheden. Omdat Loppersum een zogeheten Wierdedorp is, moet er verplicht archeologisch onderzoek gedaan worden als er dieper dan 40 cm wordt gegraven. Dat deed amateurarcheoloog Aldwin Wals met een metaaldetector.

 

‘Nog nooit meegemaakt’

Archeoloog Sierd Jan Tuinstra, tevens doctorandus aan de Rijksuniversiteit Groningen, zegt: ‘Het is een zeer zeldzame vondst. Vondsten van deze omvang worden zelden gedaan. Ik heb dit nog nooit meegemaakt in mijn carrière.’

 

Plunderingen

Tuinstra: ‘Ik vermoed dat de munten zijn verborgen tijdens plunderingen rond 1590. De eigenaar van de munten is destijds vermoedelijk tijdens een van die plunderingen omgebracht, omdat hij niet wilde vertellen waar zijn muntschat was verborgen.’

Tudor roos

Bij de muntschat hoort ook een Tudor roos. Dat is een penning die stamt uit de tijd van de Tudor-dynastie in Engeland, Wales en Ierland. Het Tudor-tijdperk duurde van 1485 tot en met 1603. In die tijd regeerden achtereenvolgens Hendrik VII, Hendrik VIII, Eduard VI, Maria I en Elizabeth I over de drie landen.

De Tudor roos is in Loppersum terecht gekomen tijdens het beleg van Groningen, toen Engelse troepen meevochten met de opstandelingen.

 

Vindersloon

Vinder van de schat Aldwin Wals ging naar de opgraving van archeoloog Sierd Jan Tuinstra. Aldwin: ‘Ik ging het gat in en met de eerste paar zwaaien kreeg ik al meteen een goede piep van de metaaldetector. En toen kwam de gouden munt dus! Het is de grootste vondst die ik ooit gedaan heb.’ Aldwin heeft geen vindersloon gekregen. ‘Ik vind het van belang dat het wordt gedocumenteerd en beschreven. De eer dat ik het gevonden heb, is al leuk genoeg’, aldus Aldwin.

 

Lang geheim gehouden

Rodenboog zegt: ‘We hebben dit lang geheim gehouden om te voorkomen dat schatgravers het centrum op de kop zouden zetten. Ook moesten we de schat goed documenteren.’

 

Bodemschatten

‘De goudschat vertegenwoordigt een behoorlijke waarde’, zegt Tuinstra. ‘Ergens tussen de 25.000 en 30.000 euro.’ De munten zijn in eigendom van de provincie Groningen. Rodenboog grapt: ‘Ik moet jullie toch teleurstellen. We hebben geen gas of olie gevonden. Dat ligt op drie kilometer diepte.’

Op 20 mei zijn de munten voor het publiek één dag te bezichtigen op het gemeentehuis.

Door: Sven Jach

 

BRON: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/176691/Zeldzaam-grote-muntschat-uit-de-16de-eeuw-gevonden-in-Loppersum

Nederlandse archeologen vinden schat van tientallen zilveren munten

Nederlandse archeologen vinden schat van tientallen zilveren munten

Drie archeologen hebben op een akker in het Noord-Hollandse Westwoud bijna negentig zilveren munten uit de periode 1542-1571 gevonden. Op bijna alle munten staat de Spaanse koning Filips II afgebeeld, die over de Nederlanden heerste.

Daalders

Bij de daalders werden de resten van een kannetje gevonden waarin ze vermoedelijk werden bewaard, aldus het Westfries Museum en de gemeente vandaag. Er zit ook één karolusgulden (1542-1552) bij en één henricusdaalder (1558-1568).

De vondst veroorzaakte flinke opwinding. Michiel Bartels, directeur van de dienst Archeologie West-Friesland, spreekt van een ‘vijfsterrenvondst’. ,,En dan gaat het om de hoeveelheid, de zeldzaam goede conditie van de munten en de maatschappelijke en historische context.”

Arme boer

Het Westfries Museum is verheugd met de vondst. ,,Het werpt een fantastisch licht op de dynamische periode van 1570 tot 1575, die de start vormde voor de grote bloeitijd van Hoorn en Enkhuizen”, aldus Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. Geerdink wijst ook op al het rumoer in die tijd, met religieuze spanningen, het geuzenverzet, plundering, brandstichting, Spaanse belastingmaatregelen en strafexpedities. ,,Onder die omstandigheden is het heel goed te begrijpen dat een arme boer in Westwoud op een dag besluit zijn kapitaal in een pot te stoppen en te begraven voor betere tijden.”

Twee van de drie vinders hebben hun munten voor twee jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum. De derde vinder wilde zijn vondst laten veilen, maar het museum heeft deze 38 munten met steun van de Vrienden van het Westfries Museum kunnen kopen.

De schat is vanaf morgen te zien in het Westfries Museum.

karolusgulden en henricusdaalder

Bekijk de video: https://video.ad.nl/iframe.html?ec=Y4OGpsYTE6qDtmoQ3eMu8RFyb2TCIYFz&pbid=665b0121ec844ac7a9d7fce2291b64a7&ad=47d89adfd00444218f9764e9919a8d3e

BRON: www.ad.nl

Rouveners doen gouden vondst van 99 munten

Gouden vondst van 99 munten

De Rouveense vrienden Edwin Hoeve (24) en Ian Veerman (24) hebben 99 munten uit de zestiende en zeventiende eeuw gevonden op een stuk land buiten het dorp. Gisteren kwamen ze daarmee naar buiten, nadat de vondst uitgebreid was bestudeerd. Edwin en Ian hadden nog maar net een metaaldetector toen ze hun vondst deden. Het zilverwerk stamt uit de Tachtigjarige Oorlog.

 

BRON: Rouveners doen gouden vondst van 99 munten

Schat gevonden tijdens baggerwerk

Schat gevonden tijdens baggerwerk

Het zal je maar gebeuren dat je een schatkist vindt. Het overkwam Uiterwegbewoner Frits Nisters vorige week bij werkzaamheden aan de beschoeiing van de akker achter zijn huis aan de Uiterweg. In de bagger die hij uit het slootje bij het poeltje tegenover café De Walrus aan de dijk haalde, vond hij een metalen schatkist. Daarin zaten zilveren munten uit de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren.

Het gaat om munten van voor de Eurotijd. In het kistje vond hij zilveren rijksdaalders, guldens, kwartjes en dubbeltjes. Bij elkaar voor een bedrag van FL162,= Het zou tegenwoordig rond de 250 gulden waard zijn ofwel zo’n 113 euro. Een hele grote schat is het dus niet, maar het blijft bijzonder om een metalen kistje met munten boven water te halen.

 

Rijk gerekend

Nisters heeft geen idee hoe de munten in de sloot terecht zijn gekomen. “Het is een raadsel. Misschien heeft iemand het verstopt achter de beschoeiing om het later op te halen. Ik schat dat het kistje op zo’n anderhalve meter diep in het water lag. Eerst had ik het ook helemaal niet door. Pas later, toen ik de bagger om ging aanharken, zag ik het. Ik moet eerlijk zeggen toen heb ik me heel even rijk gerekend en gedacht nu kunnen we naar Curaçao.”

Betekenisvolle bron

Volgens de wet moet er bij het vinden van een schat nagegaan worden of een vondst als een ‘archeologisch monument’ gekwalificeerd kan worden. Dan gaat het om ‘alle overblijfselen en voorwerpen of enig ander spoor van menselijk bestaan die een getuigenis afleggen van tijdperken en beschavingen waarvoor opgravingen of vondsten een betekenisvolle bron van informatie zijn’. Het is een mond vol. Eigenaar van de ‘schat’ is de vinder, wanneer de schat op zijn eigendom of erf wordt gevonden. Een schat is: ‘iedere verborgen of bedolven zaak waarop niemand zijn recht van eigendom kan bewijzen en die door louter toeval ontdekt wordt’.

 

Weggeven

Het lijkt er dus op dat Nisters zich geen zorgen hoeft te maken. “Het oudste muntje is uit 1956 en de meest recente munt is uit 1970. Er zit zelfs nog een munt uit Luxemburg bij. Wat we er precies mee gaan doen weet ik nog niet. Misschien ga ik stukjes van de schat wel weggeven aan vrienden die jarig zijn. Geef ik ze een munt uit hun geboortejaar. En natuurlijk als de eigenaar zich meldt mag hij het natuurlijk komen ophalen. Ik ben wel benieuwd.”

 

BRON:

http://www.aalsmeervandaag.nl/nieuws/Algemeen/schat-blootgelegd-bij-baggerwerk

Middeleeuwse toren en muntschat gevonden Sittard

Bij archeologisch onderzoek rondom Fort Sanderbout in Sittard zijn enkele bijzondere vondsten opgegraven.

Vondsten

Zo is er een 14e eeuwse toren van mergelblokken gevonden. Bijzonder hieraan is de omtrek van maar liefst 30 meter. Verder zijn er twee middeleeuwse stadsgrachten gevonden en een muntschat, met munten uit onder andere 1633 en 1655.

3D animatie

De gemeente Sittard-Geleen heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar Fort Sanderbout en de schootsvelden. PelserHartman heeft de resultaten van het onderzoek verwerkt in een 3D-animatie. Zo krijgt men een beeld van de Sittardse vestingwerken.

BRON: http://www.1limburg.nl/middeleeuwse-toren-en-muntschat-gevonden-sittard

Romeinse dobbelsteen – Fisher F2

December 2013

Deze romeinse dobbelsteen is gevonden op Nederlandse bodem. Iets bijzonders om te vinden met uw metaaldetector: een spelletje uit de romeinse tijd!

De dobbelsteen is gevonden met een Fisher F2. Na enkele keren zoeken had een beginner deze bijzondere vondst gedaan.

romeinse-dobbelsteen-1273-3

Ook in de Romeinsetijd werden er spelletjes gespeeld en worden na al die tijd nog steeds gevonden!

romeinse-dobbelsteen-1273-4

romeinse-dobbelsteen-1273-1

romeinse-dobbelsteen-1273-2