Gouden ring na 23 jaar met metaaldetector teruggevonden

Utrecht, maart 2014. Een Gouden ring met diamant die 23 jaar geleden zoek is geraakt werd binnen 5 minuten terug gevonden. Een bijzonder verhaal over hoe deze emotioneel kostbare gouden ring na lange tijd eindelijk weer bij Jaqueline terug kwam.

gouden-ring-met-diamant-metaaldetector

Toen ik 21 werd kreeg ik van mijn ouders een gouden ring met een diamant erin. Ik kan me nog goed herinneren hoe hij schitterde aan mijn vinger. Na een aantal jaren begon de ring steeds meer, figuurlijk gesproken, te knellen. Het was alsof de diamant groter was dan hoe ik me vanbinnen voelde. Op een dag besloot ik in een impuls om de ring af te doen en te begraven in de tuin van mijn broer. Het idee dat ik erbij had was dat ik even ECHT afstand kon doen van die ring en hem later weer kon opgraven.

Pas drie weken later ging ik terug om de ring op te graven. Ik had duidelijk met een takje gemarkeerd waar die lag. Het had in die periode geregend en alles zag er anders uit. Ik kon de ring niet vinden. Natuurlijk heb ik gezocht en gegraven. Het was naar mijn ouders toe natuurlijk niet leuk: ‘Sorry lieve mensen maar ik heb de ring die jullie mij cadeau hebben gedaan in grond gestopt en nu is hij weg…’

In die tijd huurde een metaaldetector bij een dumpzaak. Het apparaat ging af op allerlei kleine dingetjes die in de grond lagen of ik had hem niet goed ingesteld. Ik werd echt geen wijs van al die piepsignalen. De ring vond ik, ook na lang graven, niet meer terug…

En toen ging mijn leven verder. Mijn broer verhuisde. Ik kreeg een trouwring aan mijn vinger, werd moeder, werkte voor de kost. De kinderen werden groter. De laatste jaren voelde het alsof mijn ziel aan het groeien was. De beschermlagen die ik vroeger nodig dacht te hebben werden niet meer nodig. Alsof er een verborgen diamant in mijn hart tevoorschijn kwam… en daarmee groeide het verlangen om de ring terug te vinden. Een aantal keren dacht ik ‘Nu zou ik er klaar voor zijn om de ring te dragen’.

Thuis werd er wat schamper over gedaan, zo van ‘die ligt er niet meer’, ‘die heeft al lang iemand meegenomen’, ‘een ekster heeft hem opgepikt’. Maar ik dacht: als het proces dat ik voel in mijn ziel van waarde is, dan komt de ring weer bij me terug.
Zo ging ik begin maart naar het oude huis van mijn broer en belde aan om te vragen of ik een dagje mocht graven en zoeken. Dat mocht. Diezelfde avond heb ik gemaild met Fortika Company om te informeren of ik een metaaldetector kon huren voor een ring, die ik 23 jaar geleden in de grond gestopt heb en graag terug zou willen vinden. Ik kreeg een hartelijke mail terug van Martin die aanbood om mee te gaan zoeken. Hij wilde graag helpen om iets terug te vinden dat van grote emotionele waarde is.

En zo gingen we vrijdag ochtend 13 maart 2014 op pad. In de auto bespraken we met elkaar de kansen. Na zo veel jaren was er natuurlijk een reële kans dat de grond een aantal keren omgeploegd was, of dat er struiken verwijderd waren, waardoor de ring samen met de wortels afgevoerd was. De boom waar ik de ring destijds onder had gelegd was in omvang flink toegenomen. Martin zei dat het natuurlijk best zo kon zijn dat de ring ergens tussen dikke wortels verstopt lag. Daar aangekomen pakten we alle spullen die we hadden meegenomen, waaronder diverse scheppen en twee metaaldetectors van Martin.

Martin vroeg me waar ik de ring had ingegraven. Ik wees de plek aan maar gaf ook aan dat ik het grote vermoedde had dat de ring was weggespoeld, weg van de boom. Toch ging Martin met zijn metaaldetector aan het werk op de plek die ik aangewezen had. Hij hoorde een licht signaal en ging wat graven. Het signaal werd sterker. Binnen 5 minuten had Martin de ring gevonden … de engel! Ik kon mijn geluk niet op!

gouden-ring-met-diamant-metaaldetector