info-over-batterijen-en-accusWat voor een soort energiebron de metaaldetector heeft is afhankelijk van de vraag naar de hoeveelheid energie / capaciteit die een metaaldetector nodig heeft voor een redelijk aantal uren gebruik. Vaak merk je ook aan de prijsklasse van een metaaldetector of het soort metaaldetector dat hier verschillen in zitten. Een beginners metaaldetector beschikt bijvoorbeeld meestal over 1 of 2 9 volt batterijen.

Middelklasse metaaldetectoren hebben meestal batterijpacks waar AA penlite batterijen in gaan. Meestal gaan er in een batterijpack 8 stuks AA batterijen!

De topklasse metaaldetector heeft afhankelijk van de uitvoering een (droog)accu en soms zelfs nog een extra batterijpack erbij.

Bodemradarsystemen en diepzoekers hebben vaak een flinke accu of maken gebruik van batterijen van het type R14.

Vooral degene die te maken heeft met batterijpacks waar wel 8 AA penlite batterijen in moeten, is het een logische overweging om de batterijpack te voorzien van oplaadbare batterijen. Helemaal als men niet beschikt over een meegeleverde accupack. Steeds weer losse AA penlite batterijen kopen kost een aardige duit en ze zijn niet bepaald goed voor het milieu. Opzoek gaan naar de goedkoopste batterijen is ook niet altijd een verstandige zet.

Zijn oplaadbare batterijen eigenlijk wel geschikt voor gebruik van een metaaldetector? Over het algemeen wel. Toch moet men rekening houden dat oplaadbare batterijen hun kracht verliezen. Zowel tijdens het gebruik (ze gaan minder lang mee per keer) en in de loop van de tijd zal de meeste oplaadbare batterijen hun kracht langzaam verliezen.

Lang niet alle nieuwe oplaadbare batterijen hebben hetzelfde capaciteit als goede ongebruikte niet-oplaadbare batterijen. Let hier goed op! Laat u goed informeren.

Er zijn mensen die hun dag beginnen met zoeken op oplaadbare batterijen en halverwege de dag, ookal zijn de oplaadbare batterijen nog niet op, vervangen zij deze voor een nieuwe reeks batterijen. Soms met een nieuwe reeks volgeladen batterijen maar soms ook door nieuwe niet oplaadbare batterijen om op sommige ‘twijfel plekken’ nog eens op ‘vol vermogen’ de plekken af te gaan in de hoop dat er alsnog een signaal word gedetecteerd die men graag wil horen.

Er zijn mensen die toch de voorkeur houden op niet-oplaadbare batterijen. Ze willen het uiterste uit de detector halen. Hoe meer capaciteit hoe beter dit is voor de diepgang.

Een bepaalde groep metaaldetectoren, nieuw op de markt zijn al aardig zuinig qua batterijen en het verbruik ervan. Een goed voorbeeld is de Fisher Goldbug Pro. Deze heeft maar 1 9 volt batterij nodig om zijn werk te doen. De tot nu toe zuinigste detector. Deze detector werkt op een hoge frequentie 19kHz en is gevoelig voor zeer kleine (gouden) deeltjes. Met deze detector zou u denk ik minder gauw de neiging hebben oplaadbare batterijen te gebruiken.

Gooi batterijen nooit in de prullebak en gooi ze al helemaal niet ‘achter je rug weg’. Neem lege batterijen altijd weer mee naar huis en lever ze in bij een winkel waar ze batterijen verkopen. Supermarkten hebben vaak bij de ingang een bak waar u ze in kunt deponeren.