vast-hangen-aan-de-powerpull-xtreme1In de jaren dat wij onze klanten blij hebben gemaakt met een PowerPull super vismagneet is de meest gestelde vraag toch duidelijk: ‘Wat als een PowerPull vast komt te zitten aan een groot stuk ijzer en ik hem er niet meer af krijg‘?

Een zeer logische vraag want wie kan (en wil) er nou 130 kilogram uit het water tillen? Om nog maar te zwijgen over de PowerPull 500 met een trekkracht van maar liefst 500 kilogram.

De aangegeven trekkracht van een vismagneet (ongeacht welke) wordt alleen behaald in de meest gunstige omstandigheden.

Om de maximale trekkracht te behalen moet:

  • het gevonden object minimaal 1cm dik zijn
  • het object uiterst glad en schoon zijn
  • het object geheel van staal zijn
  • het de vismagneet met zijn gehele oppervlak aan het object vast zitten
  • er geen sprake zijn van roest. Ook verf of ander materiaal tussen de vismagneet en het object kan zorgen voor kracht vermindering
  • de vismagneet en het object recht van elkaar af worden getrokken

Bovenstaande omstandigheden zullen bij het magneetvissen vrijwel nooit worden behaald. Er zit altijd wel een laagje lak, roest of slijk tussen het object en de magneet. Een uiterst vlak en schoon object zult u niet gauw tegenkomen. Niet elk object is trouwens uitsluitend van staal.

We kunnen nog wat dieper ingaan op het bovenstaande. Stel u heeft een fiets aan uw vismagneet hangen. In het gunstigste geval zit de magneet aan de dikste fietsstang. Dit deel is het grootst en het dikst.
De fietsstang heeft met zijn ronde vorm maar voor een kleine 30% contact met het totale oppervlak van de magneet.

Laten we even gaan rekenen:
Stel dat de magneet een trekkracht heeft van 100 kg (voor het rekengemak), 30% van de magneet is in contact met de fietsstang dan heeft u in het gunstigste geval nog 33 kg trekkracht.
De fietsstang is geen 1cm dik maar voor het gemak 2,5mm (een kwart). Dit betekend dat er nog maar een kwart van 33kg aan trekkracht overblijft: 8,25kg.
We hebben dan nog niet eens rekening gehouden met het vuil, de lak, de roest, het metaalsoort of hoe de magneet eruit getild wordt: recht naar boven of schuin naar de kant?

Er blijft zo bar weinig over zult u nu vast denken. Het is daarom handig om na te gaan welke PowerPull het beste bij u past.

Helaas is de woekergroei van nep vismagneten het afgelopen jaar enorm toegenomen. Deze kleine magneetjes zijn dan wel leuk om te hebben maar aantrekkingskracht heeft hij niet. De enige aantrekkingskracht die deze magneten heeft zijn koopjesjagers. Plezier zullen deze mensen er niet mee hebben bij het magneetvissen. Wij hebben inmiddels al veel verhalen van onze klanten gehoord. Klanten die eerst voor een eenvoudige magneet gingen van een paar tientjes maar er niets mee opschoten.