Nieuw bewijs Bende van Nijvel gevonden

Drie jongeren zochten naar oude voorwerpen

Er lijkt nieuw bewijs te zijn opgedoken in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. In een kanaal Brussel-Charleroi waar in 1986 al bewijsmateriaal is gevonden, hebben drie jongeren kisten munitie en wapens gevonden.

Zij doken de spullen al vijf maanden geleden op, deze week zijn zij er na de hernieuwde aandacht voor de zaak naar de politie gestapt. Procureur-generaal van Luik Christian De Valkeneer gaf aan het eind van de ochtend uitleg over de “nieuwe interessante voorwerpen”.

Het gaat om twee metalen dozen waar rijkswacht op stond. “Drie jongeren hebben in mei of juni, terwijl ze op zoek waren naar oude voorwerpen, in het kanaal enkele zaken gevonden die interessant zijn in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Dinsdag zijn ze daarmee naar de politie gestapt”, aldus De Valkeneer.

Bewijsstukken

Er werd in 1986 al gezocht naar bewijsstukken in het kanaal. Er werden toen een kogelwerend vest, een pistool dat van een politieagent werd gestolen en munitie aangetroffen. Maar een onderzoek van deze bewijsstukken jaren later bleek dat de spullen hooguit acht tot tien dagen in het water hadden gelegen. Ze konden dus nooit door de bendeleden direct na de laatste overval een jaar eerder in het water zijn gegooid.

Een eerste vluchtige dregpoging in ’85 had nog niks opgeleverd. Dit was reden voor De Valkeneer en eerder deze week ook minister van Justitie Geens om te spreken van ‘manipulaties’ van het onderzoek naar de bende.

De komende uren gaat de Belgische politie opnieuw duiken in het kanaal nabij Ronquières.

 

BRON: https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/buitenland/‘nieuw-bewijs-bende-van-nijvel-gevonden’/ar-AAu4mWQ