Schat gevonden tijdens baggerwerk

Schat gevonden tijdens baggerwerk

Het zal je maar gebeuren dat je een schatkist vindt. Het overkwam Uiterwegbewoner Frits Nisters vorige week bij werkzaamheden aan de beschoeiing van de akker achter zijn huis aan de Uiterweg. In de bagger die hij uit het slootje bij het poeltje tegenover café De Walrus aan de dijk haalde, vond hij een metalen schatkist. Daarin zaten zilveren munten uit de vijftiger, zestiger en zeventiger jaren.

Het gaat om munten van voor de Eurotijd. In het kistje vond hij zilveren rijksdaalders, guldens, kwartjes en dubbeltjes. Bij elkaar voor een bedrag van FL162,= Het zou tegenwoordig rond de 250 gulden waard zijn ofwel zo’n 113 euro. Een hele grote schat is het dus niet, maar het blijft bijzonder om een metalen kistje met munten boven water te halen.

 

Rijk gerekend

Nisters heeft geen idee hoe de munten in de sloot terecht zijn gekomen. “Het is een raadsel. Misschien heeft iemand het verstopt achter de beschoeiing om het later op te halen. Ik schat dat het kistje op zo’n anderhalve meter diep in het water lag. Eerst had ik het ook helemaal niet door. Pas later, toen ik de bagger om ging aanharken, zag ik het. Ik moet eerlijk zeggen toen heb ik me heel even rijk gerekend en gedacht nu kunnen we naar Curaçao.”

Betekenisvolle bron

Volgens de wet moet er bij het vinden van een schat nagegaan worden of een vondst als een ‘archeologisch monument’ gekwalificeerd kan worden. Dan gaat het om ‘alle overblijfselen en voorwerpen of enig ander spoor van menselijk bestaan die een getuigenis afleggen van tijdperken en beschavingen waarvoor opgravingen of vondsten een betekenisvolle bron van informatie zijn’. Het is een mond vol. Eigenaar van de ‘schat’ is de vinder, wanneer de schat op zijn eigendom of erf wordt gevonden. Een schat is: ‘iedere verborgen of bedolven zaak waarop niemand zijn recht van eigendom kan bewijzen en die door louter toeval ontdekt wordt’.

 

Weggeven

Het lijkt er dus op dat Nisters zich geen zorgen hoeft te maken. “Het oudste muntje is uit 1956 en de meest recente munt is uit 1970. Er zit zelfs nog een munt uit Luxemburg bij. Wat we er precies mee gaan doen weet ik nog niet. Misschien ga ik stukjes van de schat wel weggeven aan vrienden die jarig zijn. Geef ik ze een munt uit hun geboortejaar. En natuurlijk als de eigenaar zich meldt mag hij het natuurlijk komen ophalen. Ik ben wel benieuwd.”

 

BRON:

http://www.aalsmeervandaag.nl/nieuws/Algemeen/schat-blootgelegd-bij-baggerwerk