De schat lag 18 eeuwen te wachten in de modder

Uit de oude doos.

Detectors aan – hé, dat zijn 169 Romeinse muntjes

De schat lag 18 eeuwen te wachten in de modder

AMERSFOORT Soms vinden ze slechts een dasspeldje, maar met 169 Romeinse munten kwam een droom uit voor Leo Fluit (62) en Ron de Vries (55). Hun schat, de grootste muntenvondst ooit in Nederland, ligt nu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Wie weet

Eigenlijk rijden ze die woensdag, 2 april, naar een boomgaard bij Ommeren om ringetjes en munten te zoeken. Bij het bordje ‘Welkom in Buren valt Leo’s oog op een weiland. ‘Wie weet’, denkt hij.

De buurmannen zetten de auto aan de kant vragen toestemming, en stappen het gras op. Het blijkt de keuze van de eeuw. In een uitgebaggerde sloot liggen muntjes. Leo vindt er één. Dan twee. Een paar seconden later nog één. Ron was zo’n 300 meter verderop in het weiland, memoreert hij thuis in Amersfoort.

Ik gebaarde hevig

“Ik gebaarde hevig. Tegen de tijd dat hij bij mij was, had ik al dertig muntjes boven.” Dat worden er na nog geen half uur zoeken en graven 169. “Zo’n makkelijke vondst doe je zelden.”

En zo’n kostbare ook niet, later. Zoals altijd geven de buur. mannen hun vondst op bij de archeologische Dienst. Die stuurt ze naar de Nederlandse Bank. Daar vallen kenners van hun stoel: dit is waarschijnlijk de grootste Romeins muntschat uit de derde eeuw ooit in Nederland gevonden. De bank koopt de schat. De munten zin tot eind maart te zien in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Hoeveel geld de twee hebben gekregen, mogen ze niet zeggen. “Ja, we kunnen ervan op vakantie,” zegt Ron. “maar geen wereldreis. Dat is weleens lastig, iedereen denkt dat we nu schathemeltje rijk zijn. Nou, ik woon nog steeds in het huis dat ik 25 jaar geleden kocht. En werk met dezelfde metaaldetector.

Met een eurocentje zijn we ook blij

Ze blijven nuchter, Ron en Leo. We vinden het gewoon leuk om rond te lopen met de metaaldetector, en te kijken wat we vinden. Daar krijg je een ‘kick’ van. Het gaat niet om de waarde. Met een eurocentje zijn we ook blij.” Van hun grootste vondst ooit rest niets dan een herinnering. Of toch, Leo? “Natuurlijk hebben we er zelf een paar gehouden. Niet stiekem hoor, de bank weet ervan. En de boer in Buren heeft er ook een paar. Hij hoefde niets, maar dát kun je zo’n man niet aandoen.

 

Middeleeuwse toren en muntschat gevonden Sittard

Bij archeologisch onderzoek rondom Fort Sanderbout in Sittard zijn enkele bijzondere vondsten opgegraven.

Vondsten

Zo is er een 14e eeuwse toren van mergelblokken gevonden. Bijzonder hieraan is de omtrek van maar liefst 30 meter. Verder zijn er twee middeleeuwse stadsgrachten gevonden en een muntschat, met munten uit onder andere 1633 en 1655.

3D animatie

De gemeente Sittard-Geleen heeft opdracht gegeven om onderzoek te doen naar Fort Sanderbout en de schootsvelden. PelserHartman heeft de resultaten van het onderzoek verwerkt in een 3D-animatie. Zo krijgt men een beeld van de Sittardse vestingwerken.

BRON: http://www.1limburg.nl/middeleeuwse-toren-en-muntschat-gevonden-sittard

Reuzen goudklomp gevonden in Australie

Augustus 2010

In Australië is de op twee na grootste goudklomp ter wereld gevonden. De Ausrox Gold nugget weegt 23,26 kilo. Alleen het goud is al meer dan een miljoen dollar waard, maar de uiteindelijke waarde is nog veel hoger omdat het gaat om een uniek exemplaar. De klomp is inmiddels verkocht aan een Amerikaanse verzamelaar.

De goudklomp werd ergens in augustus 2010 gevonden door een detector amateur die met een metaaldetector op pad was gegaan. Tegen betaling kunnen mensen op het terrein van de mijnen rondlopen. Ze mogen hun vondsten houden, maar moeten de vindplaats opgeven. Zo leert de mijndirectie welke delen van het terrein interessant kunnen zijn om af te graven.

Ja, dit klinkt als muziek in de oren. ‘Op naar Australië!’, zou u denken. Er zijn al een leuk aantal mensen richting deze mijn of omgeving gegaan om hun geluk te beproeven. Ook Nederlanders. Geluk en doorzetvermogen zult u wel moeten hebben.

Beroemde goudklomp in South Dakota

In de Amerikaanse staat South Dakota in the Black Hills is een grote goudklomp gevonden ter waarde van 4930 dollar en heeft de naam ‘The Icebox Nugget’ gekregen.

Sinds de goudkoorts aan het einde van de 19e eeuw was er in dit gebied niet meer zo’n grote goud klomp gevonden. De waarde van het goud in het ‘steentje’ werd in september 2010 getaxeerd op 4930 dollar maar inmiddels doen de verhalen de ronde dat deze beroemde steen een waarde kan bereiken van maar liefst 6 cijfers!

 

south-dakota-gold-nugget

 

De nugget is een mengsel van zuiver goud en quartz. Het totale gewicht van de steen is 5.27 troy ounces (163,915 gram), met een zuiver goud nettogewicht van 3,96 troy ounces (123,1694 gram). De gouden waarde van 13 september 2010 was 4930 dollars, maar de inmiddels wereld beroemde ‘Icebox Nugget’ kan waarschijnlijk een waarde bereiken van maar liefst zes cijfers in dollars. Afmetingen van de nugget zijn 57mm x 35.5mm x 26 mm. Goudzoekers Ward en Janis verkochten de nugget tegen marktwaarde aan de huidige eigenaar Chris Johnson van Rapid City The Clock Shop.

Onze tip aan gelijksoortige vinders: verkoop zo’n ‘steen’ niet voor de marktwaarde!
Laat je niet verleiden door opdringerige aanbieders. Geef het de tijd, ookal praten we hier over een ‘simpel’ romeins muntje. Is er bijzonder veel interesse in uw vondst? Dan kan het heel goed zijn dat u iets gevonden heeft wat (veel) meer waarde heeft dan u zal denken!

Nieuwe metaaldetector levert Brit direct fortuin op

3403527845
Nog geen half uur nadat hij zijn eerste metaaldetector had gekocht, heeft een Brit zijn investering meer dan terugverdiend. Hij spoorde in een nabijgelegen bos een fortuin aan Romeinse munten op.
Wesley Carrington uit de plaats St. Albans bekeek na de aanschaf van het apparaat een instructiefilmpje op Youtube en trok vervolgens de bossen in.

Zijn metaaldetector begon al snel te piepen en de geluksvogel slaagde erin om 55 gouden muntjes op te graven.

Deze bleken volgens lokale museummedewerkers meer dan 1600 jaar oud. Op dezelfde plek werden later nog eens 104 munten gevonden. De waarde van Carringtons vondst wordt geschat op zo’n 117.500 euro.

Waarde

Of de schatzoeker er zelf rijk van zal worden, moet volgens Herts Advertiser nog blijken. De munten liggen nu bij het nationale British Museum, waar de waarde wordt bepaald.

De opbrengst van een geplande veiling moet Carrington delen met de eigenaar van de grond waar de munten begraven lagen.

Gouden ring na 23 jaar met metaaldetector teruggevonden

Utrecht, maart 2014. Een Gouden ring met diamant die 23 jaar geleden zoek is geraakt werd binnen 5 minuten terug gevonden. Een bijzonder verhaal over hoe deze emotioneel kostbare gouden ring na lange tijd eindelijk weer bij Jaqueline terug kwam.

gouden-ring-met-diamant-metaaldetector

Toen ik 21 werd kreeg ik van mijn ouders een gouden ring met een diamant erin. Ik kan me nog goed herinneren hoe hij schitterde aan mijn vinger. Na een aantal jaren begon de ring steeds meer, figuurlijk gesproken, te knellen. Het was alsof de diamant groter was dan hoe ik me vanbinnen voelde. Op een dag besloot ik in een impuls om de ring af te doen en te begraven in de tuin van mijn broer. Het idee dat ik erbij had was dat ik even ECHT afstand kon doen van die ring en hem later weer kon opgraven.

Pas drie weken later ging ik terug om de ring op te graven. Ik had duidelijk met een takje gemarkeerd waar die lag. Het had in die periode geregend en alles zag er anders uit. Ik kon de ring niet vinden. Natuurlijk heb ik gezocht en gegraven. Het was naar mijn ouders toe natuurlijk niet leuk: ‘Sorry lieve mensen maar ik heb de ring die jullie mij cadeau hebben gedaan in grond gestopt en nu is hij weg…’

In die tijd huurde een metaaldetector bij een dumpzaak. Het apparaat ging af op allerlei kleine dingetjes die in de grond lagen of ik had hem niet goed ingesteld. Ik werd echt geen wijs van al die piepsignalen. De ring vond ik, ook na lang graven, niet meer terug…

En toen ging mijn leven verder. Mijn broer verhuisde. Ik kreeg een trouwring aan mijn vinger, werd moeder, werkte voor de kost. De kinderen werden groter. De laatste jaren voelde het alsof mijn ziel aan het groeien was. De beschermlagen die ik vroeger nodig dacht te hebben werden niet meer nodig. Alsof er een verborgen diamant in mijn hart tevoorschijn kwam… en daarmee groeide het verlangen om de ring terug te vinden. Een aantal keren dacht ik ‘Nu zou ik er klaar voor zijn om de ring te dragen’.

Thuis werd er wat schamper over gedaan, zo van ‘die ligt er niet meer’, ‘die heeft al lang iemand meegenomen’, ‘een ekster heeft hem opgepikt’. Maar ik dacht: als het proces dat ik voel in mijn ziel van waarde is, dan komt de ring weer bij me terug.
Zo ging ik begin maart naar het oude huis van mijn broer en belde aan om te vragen of ik een dagje mocht graven en zoeken. Dat mocht. Diezelfde avond heb ik gemaild met Fortika Company om te informeren of ik een metaaldetector kon huren voor een ring, die ik 23 jaar geleden in de grond gestopt heb en graag terug zou willen vinden. Ik kreeg een hartelijke mail terug van Martin die aanbood om mee te gaan zoeken. Hij wilde graag helpen om iets terug te vinden dat van grote emotionele waarde is.

En zo gingen we vrijdag ochtend 13 maart 2014 op pad. In de auto bespraken we met elkaar de kansen. Na zo veel jaren was er natuurlijk een reële kans dat de grond een aantal keren omgeploegd was, of dat er struiken verwijderd waren, waardoor de ring samen met de wortels afgevoerd was. De boom waar ik de ring destijds onder had gelegd was in omvang flink toegenomen. Martin zei dat het natuurlijk best zo kon zijn dat de ring ergens tussen dikke wortels verstopt lag. Daar aangekomen pakten we alle spullen die we hadden meegenomen, waaronder diverse scheppen en twee metaaldetectors van Martin.

Martin vroeg me waar ik de ring had ingegraven. Ik wees de plek aan maar gaf ook aan dat ik het grote vermoedde had dat de ring was weggespoeld, weg van de boom. Toch ging Martin met zijn metaaldetector aan het werk op de plek die ik aangewezen had. Hij hoorde een licht signaal en ging wat graven. Het signaal werd sterker. Binnen 5 minuten had Martin de ring gevonden … de engel! Ik kon mijn geluk niet op!

gouden-ring-met-diamant-metaaldetector